NHDC

De verduurzamingsopgave van sociale huurwoningen is gigantisch. Woningcorporaties nemen de rol van startmotor op zich. In de NHDC (Noord-Hollandse duurzaamheidscoalitie) staat het bundelen van volumes centraal. Met ongeveer 100.000 woningen is verschil te maken. Voordelen ontstaan door gebundelde verduurzamingsopgaven op basis van uniforme vraagspecificaties naar de markt te brengen. De NHDC is een open samenwerkingsverband van Noord-Hollandse woningcorporaties zonder juridische structuur. Maar wel met de absolute overtuiging dat samenwerking dé basisvoorwaarde is om de kwaliteit van verduurzaming te verhogen bij gelijktijdige kostenreductie.

De NHDC kent een stuurgroep als opdrachtgever met daarin bestuurders van de participerende corporaties. De kerngroep met medewerkers van alle deelnemers voert regie op de gezamenlijke activiteiten. De feitelijke volumebundeling en gezamenlijke inkoop gebeurt in werkgroepen per type inkoop. Hierin opereren medewerkers van corporaties, die ook daadwerkelijk gezamenlijk voor dat onderdeel inkopen. Dat aantal varieert.

 

Atriensis projecten begeleidt de NHDC. Deelnemende woningcorporaties: Elan Wonen, Intermaris, Kennemer Wonen, Parteon, Pré Wonen, Wooncompagnie, Woonwaard, Stek wonen. Deelnemende ketenpartners: BAM Wonen en Coen Hagedoorn Bouwgroep.